piątek, 13 lipca 2018

Pizza z serowym brzegiem


Pizza z serowym brzegiem to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej formy podania pizzy. Wbrew pozorom, poniższa pizza jest prosta do przygotowania i o wiele smaczniejsza niż kupne wypieki. Poniższą pizzę podałam z podsmażonymi pieczarkami wraz z dodatkiem cebuli, a brzegi ciasta udekorowałam sezamem.







Składniki na 2 mniejsze pizze:
2,5 szklanki mąki pszennej (310 g)
1 szklanka przestudzonej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)*
zioła prowansalskie (wg uznania)

*suszone drożdże można zastąpić świeżymi - tj. dodajemy ich 2 x więcej, czyli co najmniej 14 g. Standardowa kostka ma 100 g.

farsz
100 g startego, żółtego sera
paluszki serowe (10-12 sztuk)
250 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
olej 

sos pomidorowy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina wody
zioła prowansalskie

ewentualnie
czarny i jasny sezam do dekoracji




Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże (lub rozczyn), sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko ze sobą wymieszać. Następnie do suchych składników dodać wodę i oliwę z oliwek. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tego czasu nie należy traktować zbyt dosłownie/czasami ciasto rośnie dłużej - wtedy wydłużamy czas oczekiwania, a czasami krócej - wtedy skracamy). W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni w wylać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć cebulę, a gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki lekko zmniejszą swą objętość. Ostudzić. Składniki na sos pomidorowy połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować formułując koło. Następnie na brzegach ułożyć paluszki serowe (spójrz na zdjęcia poniżej). Brzegi ciasta bardzo mocno zawinąć (najlepiej dwukrotnie, mocno dociskając), ukrywając paluszki serowe. Następnie środek ciasta posmarować sosem i rozłożyć na nim podsmażone pieczarki. Całość posypać startym, żółtym serem, a brzegi pizzy posmarować wodą i posypać sezamem. Przygotowane pizze piec w 180°C przez około 18-20 minut. Uwaga: roztopione paluszki serowe mogą delikatnie wylać się na środek ciasta do pizzy, ale pomimo tego brzegi pizzy będą nadziane serową masą. 


Przygotowywanie serowych brzegów

Smarowanie pizzy sosem pomidorowym i wygląd pizzy przed pieczeniem