wtorek, 24 lipca 2018

Zupa warzywna z kalarepą i kaszą jaglaną


Zupa warzywna przygotowana na mięsie drobiowym wraz z dodatkiem młodej marchewki, ziemniaków, cebuli, kalarepy i kaszy jaglanej jest łatwa do przygotowania oraz bardzo smaczna. Ponadto zupa jest idealna dla osób, które dbają o swoją figurę, ponieważ zawiera dużo warzyw. Na sam koniec dodam, że kasza jaglana rozgotuje się przypominając mini zacierki i  jestem pewna, że nikt z domowników nie zorientuje się, że zupa zawiera w sobie właśnie taką kaszę. 



Składniki na porcję dla 4 osób:
2 l wody + 3 łyżeczki domowej wegety
1 ćwiartka z kurczaka
3 młode marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 kalarepa
4 średniej wielkości ziemniaki
1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
odrobina oleju
natka pietruszki do dekoracji


Do wody dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać ćwiartkę z kurczaka, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę (powinna lekko się zeszklić). Gdy mięso będzie miękkie to wsypać surową kaszę jaglaną (wcześniej przelaną wrzącą wodą!). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilku minutach dodać wszystkie warzywa i całość doprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Zupę podawać z posiekaną zieloną pietruszką. 

Przygotowane warzywa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz