środa, 11 lipca 2018

Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym


Pomysł na szybki do przygotowania obiad - "wyluzowane" udka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym. Danie bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.



Składniki na 4 porcje:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
250 g pieczarek
1 mała cebula
3/4 szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki musztardy miodowej
sól, pieprz
2 łyżki masła
olej do smażenia
mąka do obtoczenia



Udka (bez kości i skóry) umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić. Na mocno rozgrzanej patelni rozpuścić masło i dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich zarumienienia (pieczarki mają się zarumienić i nie powinny puścić dużej ilości soku!). Pod koniec smażenia dodać cebulę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż do zeszklenia cebuli. Usmażone warzywa przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać olej i rozgrzać go. Udka obtoczyć w mące i przełożyć na patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami. 


Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz