piątek, 6 lipca 2018

Zapiekanka warzywna z cukinią, batatem, pomidorem i serem mozzarella


Pomysł na warzywne danie - zapiekanka z batata, cukinii, pomidora malinowego przełożona serem mozzarella.  Zapiekanka jest kolorowa, lekka w smaku i prosta do przygotowania 😋 Warzywa po upieczeniu powinny być "al dente". Zapiekankę posypałam ziołami sycylijskimi, aby dodać jej "charakterku". Podczas pieczenia, warzywa "puszczą" dużą ilość wody, więc zapiekanka nie będzie sucha. Zachęcam do przygotowania. 




Składniki na 2-3 porcje:
1 duża cukinia
2 duże, dojrzałe pomidory malinowe
2 bataty (średniej wielkości)
2 kulki sera mozzarella (200 g)
sól, pieprz
przyprawa zioła sycylijskie*
2 łyżki oleju

*mieszkanka suszonych pomidorów, bazylii, natki pietruszki, cebuli, oregano, tymianku, czosnku, cząbru i estragonu


Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić je w cienkie plasterki. Bataty obrać i również pokroić w cienkie plasterki. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym nakładać naprzemiennie plasterki: batata, pomidora, cukinii, sera mozzarella itp. Wierzch zapiekanki przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi, a także polać olejem. Piec około 45-50 minut w 180°C  (piekłam 35 minut bez przykrycia, a później 15 minut pod przykryciem). 

Zapiekanka przed pieczeniem